logo

Betegségek

 

krankA bőr baktériumos fertőződése:


Tünetek: az állta olyan, mintha bőrét nyálka borítaná. Az is lehet, hogy csak a test egyes részeit érinti a fertőzés.
Diagnózis: a "nyálka" laboratóriumi vizsgálata alapján.
Kiváltó ok: a legtöbb esetben a környezettől függő, lehet rosz tartás, a higénia hiánya, de lehet a bőr betegsége is.
Kezelés: az állatorvos által felírt készítményekkel.

 Atkásodás:


Tünetek: a bőrön parányi, mozgó "pontocskákat" láthatunk, amelyek a legtöbbszőr vöröses színüek. Teknősünk gyakran felborul az igyekezetben, hogy magát vakarhassa. Nagyító segítségével az atkák könnyen felismerhetők.
Kiváltó ok: esetenként a szabadon tartott állatokon lép fel, vagy olyankor, ha nem higénikus környezetből származó új állatot szerzünk be.
Kezelés: az állatot kezeljük Frontline vagy SH-Rodemectin késítménnyel.

 

Frontline:

Külsőleg, permetezéssel. Permetezzük a készítményt a teljes testfelületre, a flakont az állattól kb. 10-20 cm távolságra tartva. Az állatot letörlés nélkül hagyjuk megszáradni. A kezelés előtt és után 2 napig kerüljük a samponos fürdetést.

 

SH-Rodemectin:

Az állatok bőrére kell cseppenteni a készítményt. A kezelést időről-időre meg kell ismételni az újrafertőződés és az ectoparazita peték kelési ütemének függvényében. A külső élősködők petéit a szer nem öli el. Egyes esetekben a készítmény közvetlenül szájba cseppenthető, vagy ivóvízben elkeverve ill. spray-ként is alkalmazható.

 


Bénulások:


Tünetek: az állat nem tudja végtagjait használni, azok bénán lógnak, vagy görcsökben állnak. Ha az érintett állatot megérintjük, nem védekezik, semilyen reakciót sem mutat. Az állat mozgásában korlátozott vagy teljesen béna.
Kiváltó okok: különbözőek lehetnek. Bénulást okozhatnak az izületek kopásai idősebb állatokon, de ugyanilyen tünetekkel járhatnak hiánybetegségek vagy az idegrendszert ért betegségek, ill. egyes mérgezések.
Kezelés: a vízszintet vegyük alacsonyra (védelmül a megfulladás ellen), adjunk nagyobb adag vitamint, ultraibolyasugárzást, emeljük a vízhőmérsékletet és feltétlenül vegyük igénybe az állatorvos segítségét.

 


Bőr-és páncélleválások:


Tünetek: a hát- és a hasi páncélról egyes darabok leválnak. A puha részeken (fej,nyak) a bőr cafatokban leválik.
Kiváltó ok: a teknősök növekedésével járó normális élettani jelenség.
Kezelés: nem szükséges. Csak akkor válik szükségessé, ha gyulladás vagy gombafertőzés lép fel.

 Bőrképződési zavarok:


Tünetek: a lágy részeken a bőr "feszesnek" tűnik, az öreg bőrdarabok nem válnak le, helyenként megtapadnak.
Kiváltó ok: a legtöbb esetben anyagcserezavar, amit a helytelen tartás vagy etetés vált ki.
Kezelés: az érintett részeket kenjük be vékonyan hidrokortizon kenőccsel.

 


Daganatok, tumorok, karcinómák:


Tünetek: apáncélon és/vagy a bőrön egy vagy több csomó (duzzanat) jelenik meg. Ha ezek a duzzanatok kemények akkor fennáll a veszély, hogy tumorok vagy rákos daganatok léptek föl. Az ok azonban lehet parazitás jellegű is.
Kezelés: laikusok által nem végezhető! A szükséges kezelés az állatorvos műtéti beavatkozása.

 

 

 

Ödéma:

 

A bőr alatti duzanatokat és a folyadék bőr alatti felgyülemlését nevezzük ödémának. Az ödémát, vagy más néven vízkórosságot az egyoldalú táplálkozás, valamint vitaminhiány okozhatja. A máj, vese, tüdő, és a szív megbetegedései, a vérerek elzáródása, vagy sújos fehérjehiány is okozhat ödémát. Ha ilyen betegséget tapasztalunk, azonnal foduljunk állatorvoshoz.

 

 

 


Duzzadt szemhéjak:


Tünetek: a szemhéjak duzzadtak és összeragadtak. Az állat nem tudja a szemét kinyitni. Ez a betegség többnyire étvágytalansággal, eleségvisszautasítással és fogyással együtt lép fel.
Kiváltó ok: még nem ismerjük pontosan. Feltehetőleg a Harder-féle mirigyek (a szemüregben lévő mirigyek) megbetegedése, amelyet a túl alacsony hőmérsékleten fellépő kórokozók válthatnak ki, valamint A-vitamin hiány ami a nem megfelelő tápálékbevitel miatt alakulhat ki.
Kezelés: Sulfoptim szemkenőccsel vékonyan kenjük be a beteg részeket. Súlyosabb esetben keressük fel az állatorvost, aki esetenként A-vitamin-injekciót is adhat. Figyeljünk a változatosabb etetésre.

 


Fehérfoltos betegség:


Tünetek: a has- és hátpáncélon világos-fehér foltok jelennek meg. A tüneteket étvágytalanság, élelemvisszautasítás egészíti ki.
Kiváltó ok: nem teljesen tisztázott, de legvalószínűbb a vitaminhiány.
Kezelés: rendszeres fürdetés konyhasóoldatban (1:100 higítású oldat). A foltokat ecseteljük be szesszel, antibiotikumokkal, adjunk nagyobb adag D3-vitamint.

 


Gombák okozta fertőzés:


Tünetek: a megtámadott részek úgy néznek ki, mintha vattával lennének bevonva. A fertőzésre különösen érzékenyek a sebek, sérülések, karmolások.
Kezelés: az állatot azonnal különítsük el a többitől. A fertőzött részeket Hiperdol tabletta vizes oldatával (1 dl vízben kell feloldani annyi tablettát, ahány százalékos oldatot akarunk -kb. 4-5%-os oldat a megfelelő) ecseteljük be, amíg minden tünet teljesen el nem tűnik. A kezelés többszöri ismétlése ajánlott a kellő hatás eléréséhez. Hatásos módszer, ha az állatorvos által fölírt gyógyszer oldatában fürdetjük előírás szerint az állatot.

 


Kopásnyomok a haspáncélon:


Tünetek: a haspáncélon egyes helyeken "kopásnyomok", illetve folytonossági hiányok figyelhetők meg. A karmok a legtöbb esetben szintén tompák és kopottak.
Kiváltó okok: túl durva, éles szemcséjű talaj (aljzat, szárazföldi részen) vagy szállítási sérülések.
Kezelés: a talajt alkalmas anyagokra kell kicserélnünk. Ha a szarupáncél erősen megsérült, illetve az "élő részekig" lekopott, antibiotikumos kezelés szükséges.

 

 

Megfázás-nátha-tüdőgyulladás:


Tünetek: szabálytalan légzés, amelyet "fütyülő" hangok kisérnek, nyálkaképződés a légutakban (buborékok a kilégzéskor), szokatlan testtartás úszáskor, apátia.
Kiváltó ok: huzat, túl nagy hőkülönbség a víz és a levegő között. Leggyakrabban a rosz közérzetű állatok betegsége.
Kezelés: amíg csak nátháról van szó, a tartási körülmények megjavítása magában is eredményes lehet. A víz és a levegő hőmérsékletének 29-30 oC-ra emelése, kamillateás fürdők az állatorvos által fölírt gyógyszerekkel alátámasztva legtöbbször meghozzák az eredményt. Nagyon fontos: a beteg állatot teljesen izoláljuk a többitől!

 

 

Emésztési zavarok:


A teknősöknél néha hasmenés vagy ahhoz hasonló emésztési zavar fordulhat elő. Ezt általában a rossz étrendre lehet visszavezetni. Ilyenkor az ételbe kevert széntabletták jó szolgálatot tehetnek. De banánnal, almadarabokkal is kezelhetjük ezt a bajt, ráadásul a teknősök ez utóbbiakat még szeretik is - általában.

Székrekedés is előfordulhat,amit azonban elég nehéz felismerni. Abetegséget okozhatja bármi szemát, hommk, kődara, faforgács lenyelése, de előidézheti az egyoldalú táplálás, kevés mozgás(kisméretű terrárium), vagy ezek együttese. Váltuztassuk meg az étrendet, biztosítsunk nagyobb élőhelyet, de ha nem látunk javulást, akkor ne várjunk sokáig, hanem vigyük állatorvoshoz, tegyünk így akkor is ha a hasmenés nem múlik.

 

 

Mérgezés:


Tünetek: az állat kihányja az ételt, görcsök és "támolygó" mozgás hasmenés.
Kiváltó okok: mérgezést okozhat a megromlott táplálék, vagy ha növényvédő szerek kerültek a szervezetbe, amalyeket pl. az állat közelében permeteztek. Ezenkívül az eleség növényi összetevői is tartalmazhatnak mérgező anyagokat.
Kezelés: teljes vízcsere. Keressük fel az állatorvost! (mozgászavarok esetén a vízszintet állítsuk alacsonyra!)

 

 


Páncél deformáció:


Tünetek: a páncél alakja szabálytalan. Rajta "völgyek" vagy kidomborodások alakulhatnak ki, erősen megmagasodott vagy egészen lapos lehet. Különösen gyakoriak a "tevepúpszerű" kiemelkedések.
Kiváltó ok: elsősorban a vitamin-, illetve kalciumhiány idézhető elő, amelynek oka az egyoldalú táplálás. További ok lehet: a túl gyors növekedés túletetés miatt, túl magas hőmérséklet, a páncél sérülései.
Kezelés: a hiba kijavítására már alig van lehetőség, hacsak nem fiatal állatokon és korai stádiumban vesszük észre és kezdünk a korrekcióhoz. Optimális táplálással és UV-besugárzással a további károsodást elkerülhetjük.

 

 


Páncél megpuhulása (rachitisz):


Tünetek: a páncél gumiszerűen puha. Emellett könnyen deformálható és benyomható!
Kiváltó ok: a rachitisz vitaminhiány-betegség,amelyben kalciumhiány és napozás hiánya is közrejátszik.
Kezelés: teljes értékű élelem nyújtása, valamint nagyobb kalcium és vitamin adagok etetése, egy időben UV-sugarak (napozás) megszüntetik a bajt. D3-vitamin injekcióban (állatorvos adhtja csak be) is adható.

 

 


Sebek sérülések:


Tünetek: a lágy részeken, gyakran a fejen és a végtagokon vérző bőrhiányok.
Kiváltó okok: a terrárium túl sűrű benépesítése, "párzási sérülések" , az élelem fölötti viták, baleset.
Kezelés: a sebeket fertőtlenítsük, az állatot különítsük el, és tartsuk száraz helyen. Az etetéshez az állatot egy teljesen "steril" medencébe kell tenni. Végül a sebet sebhintőporral szórjuk be.

 

 


Szemgyulladás:


Tünetek: az állatok a szemüket gyakran tartják csukva, kisebb vagy nagyobb pirosság jelenik meg a kötőszöveten. Elváltozások a szem környékén. Váladék gyűlik fel a szemzugokban.
Okok: különbözőek lehetnek: pl. fertőzés, idegen test bekerül a szemébe, túl hideg környezet vagy sérülések.
Kezelés: a beteg állat elkülönítése, fürdetés vagy úsztatás 30 oC-os kamillateában (naponta!). Vigyük el az állatot az állatorvoshoz.

 

 

 

 

Tojásvisszatartás:

 

Ha a nőstény teknős nem talál megfelelő helyet tojásainak lerakására, vagy a tojásrakás közben megzavarják, akkor magában tarhatja a tojásait. Ha ez a visszatartás sokáig tart, akkor a teknős megbetegedéséhez, vagy akár elpusztulásához is vezethet. Anőstény évekig apetevezetékében tarthatja a spermiumot, és maga dönti el, hogymikor tekmékenyíti meg vele a tojásait. Egy nőstény már az előző párjától is megtermékenyülhetett, és anélkül is lerakhatja tojásait, hogy egy hímmel kapcsolatba került volna. Ez azt jelenti, hogy a tojásvisszatartás akkor is előfordulhat, ha a nőstényt egyedül, vagy más nőstényekkel tartjuk együtt. Tojásrakás előtt a nőstény már nyugtalanná válik, ami nem tart egész napon keresztül, de mégis észrevehető.

Ha a tojásvisszatartás sokáig elhúzódik, vagy a teknős nagyon közömbössé válik a külvilág ingereire, akkor vigyük el állatorvoshoz.

 

 

 

 

Végbél, vagy a pénis kitüremkedése:

 

A hímvessző kitüremkedése álltalában párzás után, vagy akkor fordulhat elő, ha a faroktő tájékán valamilyen sebet ejtenek az állaton. A pénisz ilyen esetekben láthatóan kitüremkedik a klakából. A beteg teknőst különítsük el a többiektől, tisztítsuk meg a hímvesszőt, és helyezzük az állatot tiszta steril felületre. Ha állapota nem javul gyorsan, akkor keressük fel az állatorvost.

Az is előfordulhat, hogy a végbél türemkedik ki a kloakából. Ezt a komoly legyengülés, rossz elhelyezés, hasmenés, a tojásrakás idelyén elszenvedett nagy fájdalom, és a nem megfelelő étrend is okzhatja. ezesetben is keressük fel az állatorvost, és változtassunk a teknős életkörülményein.


 

 

Vitaminhiányok:


A-vitamin:
Tünetek: látászavarok, növekvő érzékenység a fertőzésekkel szemben, bőrbetegségek és bőrelváltozások fellépése.
Kezelés: keverjünk az ételükbe A-vitamin-tartalmú készítményt.
B-vitamin-csoport:
Tünetek: apátia, kedvetlenség, emésztési zavarok.
Kezelés: keverjünk az ételükbe B-vitamin-tartalmú készítményt.
C-vitamin:
Tünetek: növekszik a fertőzésekkel szembeni érzékenység. Különösen a száj nyálkahártyájában fellépő vérzések.
Kezelés: keverjünk az ételükbe C-vitamin-tartalmú készítményt.
D-vitamin:
Tünetek: rachitisz (csontlágyulás).
Kezelés: keverjünk az ételükbe D-vitamin-tartalmú készítményt.
E-vitamin:
Tünetek: terméketlenség.
Kezelés: keverjünk az ételükbe E-vitamin-tartalmú készítményt.
F-vitamin:
Tünetek: bőrbetegségek, bőrelváltozások, a pikkelyek leválnak a bőrről, a vérző sebek nehezen gyógyulnak.
Kezelés: keverjünk az ételükbe F-vitamin-tartalmú készítményt.

 

 


Szalmonella:


A betegségek felsorolása nem lenne teljes, ha nem említeném azt a betegséget is, amelyet mi kaphatunk el a teknőseinktől. Ez pedig a szalmonella. Azonban ez ellen könnyen védekezhetünk: ha a teknőseinkhez nyúlunk, utána alaposan mossunk kezet! Így elkerülhetjük ezt a kellemetlen betegséget. A teknőseinkre általában ez a fajta betegség nem jelent nagy veszélyt, kivéve, ha ez súlyosabb tünetekkel (pl. hasmenés) nem párosul. Ebben az esetben feltétlenül forduljunk állatorvoshoz!

 

 

 

 

Állatorvosok

doki

 

 

Állatorvos Zalaegerszegen

 

Szilvássy Levente dr.

Cím: 8991 Zalaegerszeg-Teskánd, Petőfi Sándor u. 0120/8 hrsz
Telefon: 06-20-956-43-70
Fax: 06-92-370-020
E-mail: allatkorhaz@t-online.hu
Tevékenység: Állatgyógyászat, állatpatika, állattartók áruháza.
EKG-, RTG-, ultrahangos diagnosztika. Endoszkópia. magnetoterápia. Teljes körű laboratóriumi vizsgálat, vérkép készítése. Életmentő beavatkozások és műtétek. Belgyógyászati kezelések. Fülészeti, szemészeti, fogászati és szájsebészeti, szülészeti és szaporodásbiológiai kezelések és műtétek. Bőrbetegségek, parazitózisok kezelése. Teljes körű sebészeti ellátás. Chipbeültetés, állatútlevél kiállítása. Veszettség elleni és egyéb védőoltások beadása.
Állatcsoportok: Kutya
Macska
Kisemlős
Madár
Nagyemlős
Hüllő, kétéltű, ízeltlábú

Fajok, fajták: Ló, kutya, macska, papagáj, hüllő, stb.
Specialitások: Gyógykezelés illetve műtét esetén panziós ellátás.
Saját parkoló.
Nyitva tartás:
hétfő-péntek: 17-19 óráig, szombat: 9-10 óráig. Egyéb időpontban betegellátás telefonos időpont egyeztetés alapján.

 


Állatorvos Budapesten

Szakrendelés hüllők részére az Ófalu Állatorvosi Rendelőben
Dr. Sátrohelyi Tamás
cím: 1135. Budapest Jász utca 46.

Rendelési idő: Minden hétköznap 14:00-19:00-ig (Időpont egyeztetés alapján)

tel: +36 30 422 4964

 

Állatorvos Békéscsabán

 

Kisállatkorház, Békéscsaba 5600 Bánát u.22. Tel:.06 66 328 166