logo

Terrárium hátterezése

 

 


Nem kell sok 10.000 Ft-ot kiadni, ha van kreativitásunk és kedvünk, akkor magunk is elkészíthetjük a terkónk hátterét olyanra amilyenre szeretnénk. Ez még azért is jó mert így nagyobb örömünket leljük a kész terráriumban. Pár képpel színesítve megpróbálok egy érthető leírást készíneni a munkafolyamatról.

Szóval kezdjük ott, hogy maga a terrárium amibe a háttér megy már legyen meg. Esetemben egy bútorlapból készített (még nem összeállított) terkóról van szó, de üvegre is így dolgozhatunk. 2 cm-es vastagságú hungarocel táblával dolgozunk, ez elég ahhoz hogy mélyedéseket alakítsunk ki benne. A hungarocelt megfelelő méretűre vágjuk.

Ezt követően pl.: Montagefix-w nevű hungarocelregasztóval beragasztózzuk és a hátfalra nyomjuk jó erősen. Akvárium esetében ezt a ragasztást célszerű a legvégére hagyni, mivel az akváriumban nehezen tudnánk a többi dolgot végrehajtani.
A hungarocelt jól beragasztózzuk vékony csíkokba, hogy mindenfele legyen rajta ragasztó:

 

berag


A következő lépésben kialakítjuk a háttér domborzatát, mégpedig úgy, hogy egy forrasztópákára jó hosszú drótot hajlítunk amivel aztán ki tudunk olvasztani darabokat a hungarocelből ,
-így kis árkokat kapunk, és kis kieső darabkákat amiket aztán az alapra ragaszthatunk a fennt említett ragasztóval. Ezen kívül, és ha esetleg nincs forrasztó kéznél (háznál) akkor egyszerűen faraghatunk késsel, csiszolópapírral egy külön darabból különböző formájú részeket, amiket szintén felragasztunk.

 

olvaszt

-Valahogy így fog kinézni. Én egy lámpát is építettem a hátfalba ezt el akartam takarni, hogy ne rontsa el az összhangot ezért csináltam köré agy nagyobb kiemelkedést ami beborítja.

rag

Amikor megvagyunk a kívánt domborzat kialakításával, és meszáradt a hungarocel ragasztó (1napot várjunk vele) jöhet a hugarocel beburkolása csemperagasztóval, vagy fugázóval. A csemperagasztót könnyen kenhetőre kb tejföl állagúra keverjük vízzel, mad ecsettel felhordjuk a felületre, -nem túl vastagon.

 

alapozás

 

Az első réteg felhordása után száradni hagyjuk a ragasztót egy napig, majd egy új réteget viszünk a felületre, ezt egy, vagy kettő napig száradni hagyjuk -attól függően, hogy milyen vastagra kentük.

pihentet

Amikor nagyjából megszáradt, jöhet a színezés. Ehhez fehér fugázót használtam amit ételszínezékkel színeztem különböző színűre. A fugázót keverhetjük hígabbra mint a csemperagsztót.Majd hozzáadjuk a színezőt (keverjük a színeket egymással a minél több árnyalat elérésének érdekében) és hordjuk fel a felületre foltokban, vagy alapszínként amire majd más színt festhetünk. Én alapszínnek a csemperagasztó szürkés színét használtam, így nem kellet ez egészet beszíneznem egy színnel.

 

festés

 

Egészen érdekes hatásokat lehet elérni, a következő képen látható, hogy zuzmóra hasonlít a sárga festék a kiemelkedés sarkán, legalábbis nekem azt juttatta eszembe.

zuz

A színek lehetősége korlátlan, így jó sokáig el lehet vele (művészkedni). Ezután hagyjuk száradni -a szokás kedvéért egy napig, aztán jöhet a terrárium összeszerelés, vagy az akváriumba ragasztás.

Amennyiben víziteknősöknek készítünk terráriumot, és ilyen módszerrel hátterezzük, úgy azt ki kell áztatni. Annyi vizet kell bele tölteni ami ellepi a hátteret, egy hétig kell víz alatt lennie úgy, hogy minden nap kicsréljük rajta a vizet. Ennyi idő kell, hogy az esetleges káros anyagok kioldódjanak.

 

 

Lassan összeállt a "remekmű" :

terr

 

terr2

 

ennyi

Remélem sikerült egy kis segítséget adnom, hogy hogyan készítsétek el azt a hátteret amire vágytok.