logo

Kínai háromélű teknős

(Chinemys reevesii)

 

háromélűKorábban viszonylag gyakori volt az európai állatkereskedésekben, mára viszont szinte eltűnt. Ezt elsősorban a kínai élelmiszerpiacon való megjelenése és ezzel összefüggésben az erős megfogyatkozása váltotta ki. Mára már a kihalástól veszélyeztetett fajok közé került.

 

Hatalmas területen őshonos. Kínától (főleg a középső és dél-keleti régiókban él) Koreáig, Tajvanig és Japánig elterjedt. De Indonéziában (főleg Timor szigetén) is élnek kínai háromélűteknősök. Mindenfajta vízben megtalálható, így meghódította a kisebb-nagyobb tavakat, a tócsákat, patakokat, de a folyókat és a rizsföldeket is.


A kínai háromélűteknősnek ovális, nem nagyon íves hátpáncélja van. Ezen van három párhuzamos kitüremkedés. Idősebb példányoknál gyakran csak a középső vonal fedezhető fel. Az első lábain öt, a hátsón pedig csak négy karomban végződő új van. Ezek között van a nem teljesen fejlett úszóhárjta.A hátpáncéljának a színe a világosbarnától a feketéig változhat, míg a haspáncélja egységesen fekete. Azonban a haspáncéljának a lemezeinek széle világosabb, így feltűnőbb is. Előfordul néha, hogy a haspáncél világosbarna színű, sötétbarna foltokkal.A fején sárgás vonalak vagy ívek találhatók. A nyakán két-három sárga vonal van. A fejteteje fekete vagy barna lehet.


A hímek teljesen egyszínűek is lehetnek. A két nem között akár 10 cm-es különbség is lehet. A hímeknek hosszabb és a tövénél vastagabb farkuk van, mint a nőstényeknek. A hímek ritkán nőnek 12 cm-nél nagyobbra, míg a nőstények elérhetik a 23 cm-es hosszúságot is.
A szabadban is tartható, de ha valaki a szaporítani is akarja őket, akkor az akvaterráriumi tartás javallott. A szabadban ugyanis szeretnek elbújni, és nem lehet tudni, hogy a tojásokat mikor és hova helyezték el.
Hasonló körülmények között lehet tartani, mint a vörösfülű ékszerteknőst, bár a hidegebb víz és klíma sem jelent számára problémát. Vízszintje ne legyen túl magas, elég számára a páncélmagasságának a kétszerese is. Nyáron 20-23°C körüli hőmérséklet már megfelelő neki.
Hetente kétszer- háromszor lehet őket etetni. Kedvelik a gilisztákat, a bogarakat, macskaeledeleket, a marhamájat, halat, garnélákat, kagylókat. Tehát szinte mindenfajta állatot megesznek, amihez hozzájutnak.

 

 

 

A párzás náluk nagyon sokáig tart. A "násztánc" után kb. 10-15, nem ritkán 30 percig is eltarthat. Ezután rakja le a nőstény a tojásait a száraz területre. Egyszerre 1-3 tojást szokott rakni. 63-85 nap elteltével bújnak ki a kicsinyek a tojásból. Ekkor leginkább a mocsári teknősre hasonlítanak, csak a három vonal különbözteti meg őket.
Fiatal korban egy kicsit szürkébbek, idővel azonban sötétebbek lesznek.