logo

Mór teknős

(Testudo graeca)

 

 

mór teknősTartása


A mór teknős terráriumi tartásánál ügyeljünk arra, hogy elegendő szabad területe legyen. Páronként ajánlatos 150x80 cm-es alapterületet biztosítani nekik. Talajként jó a kavicsos homok, esetleg tőzeggel, földdel keverve. Alakítsunk ki neki füves, növénnyel beültetett területet, búvóhelyet, napozó helyet. Utóbbit melegítő lámpával világítsuk meg. Reggelente itt napozhat, később pedig elbújhat árnyékosabb helyre. Mór teknős melegigényesebb, ezért gyakrabban megfáznak. 27 fok körül legyen a hőmérséklet terráriumukban.

 

 

 

Etetése-Itatása


Szinte mindegyik zöldség és gyümölcs megfelel neki, főleg a lédúsakat kedveli. Fogyaszt mindenféle fűfélét is, de természetesen ügyeljünk arra, hogy savanyú, csípős, vagy netán mérgező növényt ne adjunk eleségnek. Állati eredetű élelmet is adhatunk nekik, mint például csigát, gilisztát.
Figyeljünk oda a vitaminozására, mert többek között a páncélzatának is megfelelő mennyiségű ásványi anyagra van szüksége. Ehhez hozzájárulhatunk, ha élelméhez őrölt tojás héját keverjük időnként.

 

 

 

Elterjedése

 

Elterjedését tekintve a mór teknős Észak-Afrika, Dél-Európa, Nyugat-Ázsia, Észak-Irán, a Balkán félsziget területein található meg elsősorban.

 

 

 

Leírása

 

Külsőleg összetéveszthető a görög teknőssel, de van néhány különbség, amiről felismerhetjük. Ilyen különbség, hogy a mór teknős farok feletti páncélja nem osztott, combján sarkantyúk annak, a farok végéről hiányoznak a nagy pikkelyek. Páncélzata kupola alakú, simább, kerekdedebb, mint a görög teknősé.


mór teknős


Megközelítőleg 22-25 cm-esre nő meg, de előfordul a 30 cm-es példány is, de a hímek mindig kisebbek 5-7 cm-rel. A szarulemezei sárgás színűek, barnás-feketés foltokkal tarkítottak, de egyes alfajoknál igen eltérő is lehet. Tojás alakú fején lágy szarulemezek vannak. Álkapcsa éles, madárcsőrhöz hasonlító szaru. Lábai ásásra, kapaszkodásra alakult, karmokban végződő vastag dongalábak.
A Mór teknős szárazföldi, téli álmot alvó állat, októberben kezdi alvását, március vége felé ébred fel. A homokos területeket részesíti előnyben, de szereti a száraz, szavannás területeket, a ritkás erdőket is.

 


Szaporításuk


A mór teknős (és egyben a legtöbb szárazföldi teknős) szaporításához téli nyugalmi időszakra van szükség. Ez 4-7 °C-os hőmérsékleten, október végétől, november elejétől márciusig tartson. Az ezt követő időszak (április, május) a párzás fő időszaka. A hímek, melyek vaskos farkukról könnyen felismerhetőek, a későbbi időszakban (nyár, nyár végi időszak) is szívesen udvarolnak a nőstényeknek. Az udvarlás a mór teknősöknél kevésbé tűnhet humánusnak, mint számos más szárazföldi teknős esetében. A hím mellpáncéljának elülső részével a nőtényt fel akarja öklelni, mely messziről meghallható kopogásszerű hanggal társul.
Ilyenkor érdemes figyelemmel kísérni az udvarlást és ha a hím túlzottan eldurvul, akkor szét kell választani őket. Megfigyelhető a görög teknősöknél használt udvarlási szokás is, mely szerint a hím a nőstény lábának harapdálásával készteti megállásra. Ám e faj udvarlására mégis a páncél kopogtatása, kocogtatása a jellemzőbb.

 

A tojásrakás ideje május és július időszakra tehető. Ezalatt a nőstények két-három fészekaljnyit is tojhatnak, egy - egy fészekben 4-10 tojással. A kis tojások mérete körülbelül 32 x 37 mm. Éghajlatunk nem megfelelő a nőstény által a szabadban elásott és gondosan betakart tojások kikeléséhez. Erre igen meleg nyár esetén esély lehet, de ajánlatosabb a tojásrakás idején figyelni a nőstényt és a frissen lerakott tojásokat keltetőbe tenni (erről bővebben a: szaporodás / keltető összeállítása részben). A földből való kivételnél azonban kellő óvatosság mellett figyelnünk kell arra, hogy a tojásokat ne forgassuk, mert a szikzacskó megfojthatja az embriópajzsot vagy az embriót. A kelési hőmérséklet és a páratartalom függvényében a kelési idő igen szélesskálán változhat (60-90 napos kelés is előfordulhat, erről bővebben az: érzékszervek, szaporodás / tojások kelési adatai részben). A frissen kikelt kis görög teknős páncélja 35-37 mm közötti. A faj szaporítása mind külföldön, mind hazánkban sokszor sikerült már.