logo

Szegélyes teknős

(Testudo marginata)


szegélyes teknősEz a legnagyobbra megnövő európai teknősfajta. 35 cm-re is nőhet, de már találtak 40 cm-es példányokat is. Jelemző a fajra, hogy a nőstény valamivel kisebb, mint a hím, valamint az, hogy az idősebb példányoknél a a hátpáncél hátsó része szoknya szerűen kiterebélyesedik. A fiatal példányoknál ez még nem figyelhető meg. Főleg hegyi területeken él, szereti a napos, nyílt karsztos területeket. Maximum 1600 méterig megtalálható. Főleg Görögország, Szardínia és néhány Égei-tengeri szigeten él. A Szardínián élő egyedek egy kicsit különböznek a görög társaiknál. Nekik masszívabb, nehezebb fejük van.

Egyes szakirodalmak szerint nincsenek alfajai, mígy más kutatók három alfaját különböztetik meg:


-Testudo marginata marginata: kizárólag Görögországban és néhágy égei-tengeri szigeten él.
-Testudo marginata sarda: Szardínia észak-keleti részén él, főleg Olbia város közelében.
-Testudo marginata weissingeri: csak Dél-Görögországban honos.

 

A szegélyes teknőst novembertől februárig 4-8°C között kell teleltetni. Párzási időszaka március végétől május végéig tart. A 20 cm páncélhosszúságú példányok már ivarérettnek tekinthetők. Egy évben akár háromszor is rakhat tojást. Egyszerre 4-12 db-ot raknak le a nőstények, és a kis teknősök 70-100 nap múlva kelnek k, ám ha hűvös az idő a következő tavaszig is a tojásban maradhatnak a kis teknősök.

Ezeket a teknősöket nyugodtan lehet a szabadban tartani -sőt aki teheti mindenképpen alakítson ki neki az udvarban egy gondosan elkerített helyet. Fontos, hogy legyen neki olyan búvóhely ahova rosszidő, -eső esetén be tud húzódni. Jól megfér a görög teknőssel és a többi szárazföldi teknőssel is.

Viszonylag nagy területet igényeg. Terráriumi tartásánál minimum a páncélhossz 8-10-szerese legyen a terrárium hosszúsága és legalább fele olyan széles azaz nagyjából 250*120cm egy pár számára. Nappal 26-30°C, este 15°C az ideális. A tartása, etetése és tenyésztése mindenben megegyezik a görög teknősével. Jobbára növényevő, főleg a pázsitfűféléket, lóherét, pitypangot, salátát, képosztát és a lehullott gyümölcsöket kedveli, de elfogyasztja a sárgarépát, epret, reszeltalmát, gilisztákat, házatlan csigákat és még a döghúst sem veti meg.