logo

Tarajos teknős (Királyteknős)

(Graptemys kohni)

 

tarajosA királyteknős vagy térképteknős néven is árusított Mississippi tarajosteknős a leggyakrabban tartott tarajosteknős. A tarajosteknős félénk állat, nem kezdőknekvaló. A fajt törvény védi, mégis sokat befognak és eladnak.
Nevét élőhelyéről kapta: a Mississippi nyugati partján, Lousiana, Arkansas, Missuri,Kansas, Oklahoma államokban él. Kedveli a lassú folyású, dús növényzetű vizeket, atavakat, nagy folyókat, mocsarakat.
Hátpáncélja olívzöld vagy barna, a közepén sötétbarna csíkkal, pöttyökkel és kör alakúmintázatokkal. A páncél közepén a fejtől a farokig ”tüskés” él húzódik. Haspáncélja zöldessárga, bonyolult sötét vonalhálózattal. A szeme mögött sárga félhold alakú folt van.Írisze fehér, pupillája fekete.

 

 

 

tarajosEtetés


Etetés: méretüknek és koruknak megfelelően kell őket etetni: a kicsiket naponta, kb. 10-cm felett két-három naponta.
A tarajosteknős RAGADOZÓ, a természetben kisebb halakat, vízicsigákat, vízi férgeket,rovarokat, lárvákat fogyaszt. Ritkán, de növényt is eszik. A fiataloknál az állati fehérje
dominál, és ahogy idősödik egyre több növényt fogyaszt, - felnőtteknél az arány fele-fele.


Egy étkezés a következőkből áll:
1. Á llati táplálék: friss vagy fagyasztott kis hal, csalihalak (apró szálkákban kalcium, a belsőségekben vitamin és fehérje), vízicsiga, puhatestűek, kagyló, alkalmanként giliszta, néha kis adag máj vagy pulykahús; a kisebbeknek tubifex, lisztkukac, szúnyoglárva, kis rovarok is adható
2. N övényi táplálék: vízinövény és gyökere, sötétzöld főzeléknövények (spenót, sóska, a salátát mellőzhetjük a magas nitráttartalom miatt), ritkán gyümölcsök (banán, meggy, alma, dinnye, stb.)
3. K iegészítés: vitamin
Figyelem! A feldolgozott (rántott, főtt, füstölt, erjesztett, pácolt, savanyított, stb.) készítmények etetése egészségtelen! Fő tápláléknak alkalmatlanok a száraz teknőstápok, a nagy mennyiségű szárnyashús, és más háziállatok húsa!

 Fiú vagy lány?


A hím farka hosszabb és vaskosabb, a kloákanyílása hátrébb található, mint a nőstényé. A hím kisebb, színe élénkebb, orra hegyesebb, a mellső lábak karmai igen hosszúak. A hímek már 2-3 évesen, de a nőstények később csak 6-7 évesen lesznek ivarérettek.
Az első képen a hím királyteknős a másodikon a nőstény látható.
tarajos
tarajos

 


Egyedül, párban vagy csapatban?


Lehet egyedül, párban és csoportban is tartani. Megfér ékszerteknős fajokkal, ha nincsnagy méretkülönbség.(Én 2 Vörösfülű + 1 Sárgafülű ékszerteknőssel tartom együtt őket -nagyon jól elvannak!) Ha több hím van, nagyobb hely kell.

 

Mekkorára nő? Meddig él?


Megfelelő gondozás mellett 15 évig élhet és a hím mindössze 9-15 míg a nőstény 12-27 cm páncélhosszt érhet el.

 

tarajos